üst menü linkler

Sarı zemin içindeki bağlantı veya açılan küçük pencereler ile diğer yazılara geçebilirsiniz.

Turdan bahsedince ilk aklıma gelenler


Turun Enleri :

Turun benim için enleri (tura damga vuran konular) :

Maps-Me   
İnternet olmadan gideceğiniz yolu gösteren cep telefonu programı. Bulunduğunuz yer ile gitmek istediğiniz yer arasındaki yolları , araba, yaya  yada bisikletli için gösteren bir program. Yaya ve bisiklet için rotayı gösterirken yükseklik haritasını da kabaca gösteriyor.
Yeterki telefonunuzun şarjı bitmesin. Yol yönlendirme programları, uydulardan konumunuzu tespit ettiği için çok enerji kullanıyor ve telefon şarjı çabuk bitiyor. Bu durumda powerbank ve güneş paneli devreye giriyor. Bulutlu 2 gün dışında telefon enerji problemi yaşamadık.

Eurovelo 

Eurovelo, tüm Avrupa kıtasını birleştiren 15 uzun mesafeli bisiklet yolu ağıdır. Güzergâhları bisiklet turu yapan turistlerin yanı sıra yerel halk da günlük seyahatler yaparak kullanabilir . EuroVelo şu anda 15 rotadan oluşmaktadır ve ağın 2020 itibariyle büyük ölçüde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Eurovelo ile ilgilenen sivil toplum kuruluşu merkezi Belçika'da olan ECF (Avrupa Bisikletçiler Federasyonu) dir.

2012 de Almanya-Yunanistan turunda yaşadığımız Eurovelo hayal kırıklığını yine yaşadık. Almanya Fransa Avusturya gibi ülkelerde gerçekten bisikletlilere ayrılmış, zemini düzgün, görsel güzelliği olan yollar var. Ama bu gelişmiş ülkelerin dışında, yollarda yönlendirme levhaları olsa dahi gelişmiş ülke standardında yollar yok. Ya trafikte yolu paylaşıyorsunuz, yada Tuna nehrinin taşmasını önleyen bentlerin üzerinde toprak ve otlarla dolu çukurlu yollarda yüklü bisikletlerle gitmeye çalışıyorsunuz. Avusturya'dan sonra doğuya doğru bir süre Eurovelo yönlendirmelerini takip edip, yaşadığımız deneyimler sonrası, Eurovelo yerine yoğun trafiğin olmadığı köyler arası yolları kullanmayı öğrendik.
Eurovelo haritalarını internetten ücretsiz bulma imkanı yok. Ücret ödeyerek harita satın alıp birde haritaları yanında taşımak gerekiyor. Eurovelo organizasyonu güncele kendini uyarlayıp, elektronik ortamda haritalar ve programlar oluşturmalı. Mevcut olan Eurovelo6 akıllı telefon programı, sadece internet varken çalışıyor ve Maps me yanında çok sönük kalıyor.


El imalatı ürünlerim  

       SPD li Sandalet : 
  • Türkiye de SPD li (pedal ile ayakkabıyı birbirine kilitleyen mekanizma) sandalet bulunmuyor. Yada bulunsa dahi döviz değerleri ve yurt dışından gelen ayakkabılara vergi ilavesi nedeni ile fiyatlar çok yüksek.  Yurt dışındann satın alsakta çok yüksek. İş başa düştü. Eski ayakkabının tabanını söküp, internetten 50 Tl ye satın aldığım  indirimli bir sandaleti, spd bisiklet ayakkabısı tabanı ile buluşturdum. Tüm tur boyunca problemsiz kullandım.

  • Gidon Çantası        Bisiklet turunun olmazsa olmazıdır. Gidona asılı durur. Durduğunuz yerde kolay bir mekanizma ile yerinden çıkartıp yanınıza alırsınız.  Tüm önemli evraklar ve her an ihtiyacınız olan eşyaları buraya koyarsınız. Hatta pedallarken, atıştırmalık çerezdi, meyve idi yada sandviçi buradan alıp tekrar koyabilirsiniz. Bu çantalarda yurt dışından gelmekte ve döviz üzerinden satılmakta. Eski çantanın mekanizması söküldü, 25 TL ye internetten aldığım fotoğraf makinesi çantası ile birleştirildi ve sonuç mükemmel. Tüm tur boyunca problemsiz kullandım. 


AirBnb den Budapeşte de kiraladığımız daire : 

Airbnb ev sahipleri ile geçici bir süre bir yerde kalmak isteyenleri buluşturan bir program.
Bu sistem üzerinden Budapeşte de kiraladım evin sahibi İngiliz müzisyen bir bayan. Kiraladığımız daire, ortada avlusu olon 4 katlı kare şeklinde bir blok. Bloğun her yüzünde de birbirinden bağımsız bir sürü daire. Sanal ortamdan eve giriş talimatı geldi.  İlk şifre ile Bina giriş kapısını açtık. İkinci şifre ise anahtar kutusu içindi.  Daire önündeki küçük bir kutuya şifreyi girince kutu açıldı ve içinden dairenin anahtarını aldım. Ev sahibi temizlikçi kadın ile herhalde sanal ortamdan iletişimde idi.  Ev sahibini hiç görmedik, zaten ilk verdiği iletişim telefonu Katar, ikinci verdiği telefon İngiltere kodlu idi.

Daire aynen yazdığı gibi idi. Kira süresi bittikten sonra ev sahibi için olumlu referans verdik. Bu sistemde ev sahipleri de kiracıları aynı şekilde değerlendiriyorlar.

Yol boyunca yediğimiz erik, ceviz ve mısır :

Macaristan'dan doğuya doğru neredeyse tüm köylerin yol kenarlarında mürdüm eriği ağaçları bulduk. Kimse toplamıyor ve yerlere dökülüyordu. Buralarda Palinka'nın (erik rakısı)  neden bu kadar yaygın olduğunu anladık.
Demirperde ülkelerinde komünist yönetim zamanında yol boylarına ceviz ağaçları ekilmiş. Bizim pedalladığımız sürelerde henüz daha tam olmamışlardı ama Osman tüm taze cevizlerin tadına baktı.

Yol boyunca boş bir arazi göremezsiniz her yer ekili. Buğday, mısır, soya çoğunlukta. Buğdayın daha tam olgunlaşmadan yenebildiğini Osman'dan öğrendim. Ayrıca mısırın da pişmeden rahatça yenebileceğini öğrendim.










Her yer yeşil, her yerde çim biçme faaliyeti :

Yol boyunca her yer yeşildi, her yerde çim biçme faaliyeti vardı, taşrada her arabanın içinde bir çim biçme makinesi görünmekte idi. Köylerde yolda yürümeye takatı olmayan dedeler nineler ellerinde çim biçme makinası çalışıyorlardı.

Öğlen ve akşamüstü biraları  :


Öğlen 12:00-13:00 arasında yol üzerinde rast geldiğimiz bir köyün kafe/pub/bakkal 'a girip öğlen biramızı saat 16:00-17:00 arasında da ikinci bira molamızı aksatmadık. Sırbistan da bir ara az alkollü limonlu biraya dadandım. Her ülkede, orada üretilen biraları içtik. Greyfurtlu birada iyiydi.  Bana göre en iyi biralar Bulgaristan da. Belki de havanın en sıcak olduğu yer Bulgaristan idi, ondanda olabilir.

Macar Biraları


Slovak BirasıBulgar Şumenska


Sivrisinekler :

Tuna kıyıları Almanya Avusturya gibi ülkelerde ıslah edilmiş ve tertemiz olmasına rağmen, doğuya doğru diğer ülkelerde doğal halde bırakılmış. Genellikle Tunanın iki yakasında uzun kavaklardan oluşan yeşil bir duvar var. Hatta yolun Tuna'dan uzaklaştığı yerlerde, uzaklardan bu duvarı görüp Tuna'nın yerini tahmin edebiliyorduk. Bu ağaçların altında sık çalı türü bitkiler olup, buralarda kamp kurduğumuz zaman (genellikle gün batışına yakın) sivrisineklerin saldırısına uğruyorduk. Osman yanında getirdiği sirkeyi açık kalan derisine sürüp sineklerden korunduğunu iddia etse de bir süre sonra benim sinek kovlara muhtaç kaldı. Sırbistan'dan aldığım sinek kovucu spreyden çok memnun kaldım bu arada. Bizdekiler gibi iğrenç bir kokusu yok ve işe yarıyordu.






    Aşağıdaki bağlantılardan diğer yazılara geçebilirsiniz.


    Önsöz

    Günlük yol haritaları

    Avusturya & Slovakya

    Batı Macaristan

    Budapeşte

    Güney Macaristan

    Sırbistan

    Romanya

    Romanya Urluia Köyü

    Bulgaristan


    Farklı dönemdeki gezilerim için :

    Hiç yorum yok: